Het onstaan van de Schuilplaats

Tijdens een van mijn zeldzame sportieve periodes fietste ik langs het Leidse Centraal Station. Onder perron één ontdekte ik een donkere, overdekte ruimte, wel ‘de gedoog’ genoemd, waar zich een grote groep daklozen ophield. Ik werd getroffen door de omstandigheden waaronder deze mensen leefden. Samen met een goede vriend, Johan Bakker, ben ik de eerstvolgende volgende vrijdagavond met een grote pan soep en een aantal broodjes op het station langsgegaan. We werden met veel enthousiasme ontvangen en hebben dit vervolgens anderhalf jaar lang elke vrijdagavond gedaan. Soep, brood, koffie, chocolade, fruit, dekens, slaapzakken en eventueel een luisterend oor. In de loop van de tijd konden wij steeds beter inschatten waar behoefte aan bestond. Het gebit van velen was er beroerd aan toe en dat had invloed op wat ze wel en niet konden eten. Langzamerhand begonnen wij ook met het verlenen van eenvoudige medische en tandheelkundige zorg. Inmiddels hadden wij veel daklozen leren kennen en een persoonlijke band met hen opgebouwd. De nood onder velen en de omstandigheden waaronder zij moesten leven waren vaak zeer indrukwekkend. Anderhalf jaar later kwamen wij in contact met de gemeente Leiden. De gemeente was dermate enthousiast over ons initiatief, dat wij in december 2004 een groot pand in de Breestraat tot onze beschikking kregen voor ons werk onder dak- en thuislozen.

Momenteel ontvangen wij meer dan 8.000 bezoekers per jaar en worden in onze keuken, onder leiding van chefkok Alt Zwanenburg, meer dan 12.000 maaltijden per jaar bereid. We hebben de beschikking over een ruime eetzaal, een grote kledinguitgifte, een medische post met een huisarts, een tandarts en een eigen apotheek, een kapsalon met aan aantal kapsters, een eigen Schuilplaats advocaat en een pedicure. Tevens hebben wij een huiskamer waar onze gasten, indien gewenst, hun hart kunnen luchten. Niets moet, niks wordt opgedrongen en alles mag. Alle activiteiten worden gedragen door een grote groep vrijwilligers die met veel enthousiasme hun vrije tijd op de Schuilplaats besteden. Inmiddels een hele organisatie, waar ook veel werk achter de schermen wordt verricht.

Waarom zijn wij met dit werk begonnen, wordt ons vaak gevraagd? Niet uit emotionele, psychische of religieuze dwang, niet voor beloning of persoonlijke eer, maar uitsluitend omdat wij ons hart wensen te volgen. Wij zijn uitermate praktisch ingesteld en er vast van overtuigd dat compassie zich niet uit in woorden, maar in daden. De diversiteit van onze gasten en de pluriformiteit van onze vrijwilligers is verbazingwekkend. Uit alle uithoeken van de wereld, van talloze overtuigingen, legaal en illegaal, oud en jong, met of zonder dak, iedereen is welkom op de Schuilplaats!

Wat onze vrijwilligers doen